Historia

Historien började 1904…

Drottning Sophia byggdes 1904 av William Linderberg Mekaniska Verkstad i Sundsvall.
Båten var avsedd för timmerbogsering på Kallsjön, men hon kom också att gå i persontrafik fyra dagar i veckan. På övrig tid flottades timmer från olika platser ner till Bonäshamn fram till 1967, då flottningsepoken var förbi.

Drottning Sophia låg upplagd i tre år, innan hon såldes till en dykarfirma i Oxelösund.

Holger Hansson, Kall, lyckades 1989 spåra Drottning Sophia som då ägdes av Albin Sjöström, Stockholm, en f d Kall-bo. Han hade tänkt göra om Sophia till sommarstuga, men var beredd att sälja henne om hon skulle återbördas till Kallsjön.

Snabbt organiserade sig sex byalag runt Kallsjön i föreningen Drottning Sophia. Det startades en insamling och med pengar därifrån samt bygdemedel från Åre Kommun kunde man köpa tillbaka båten till Kallsjön. Det var en stor dag när Drottning Sophia kom tillbaka till Bonäshamn kl 19.30 den 22 februari 1990! Hennes Höghet sjösattes med två stycken kranar kl 13.15 den 25 juni 1990.

M/S Drottning Sophia har fått namnet efter Oscar II:s hustru, Sophie av Nassau. Hon var född den 9 Juli 1836, döptes till Sophie Wilhelmina Mariana Henrietta, i Sverige fick hon heta Sophia.
På Kröningsresan till Norge, reste Oscar II och Sophia med hjulångaren Thor till Huså. Där övernattade de på Huså Herrgård, midsommarafton 23 Juni 1873. Detta rum finns för visning idag på Huså Herrgård.

M/S Drottning Sophia har sedan den sjösattes gått dels i reguljär trafik på Kallsjön och de senaste åren utarrenderats. Ungefär från Midsommar fram till Septemberjakten är båten i trafik och har även haft pubkvällar med mat vid bryggorna.

Föreningen har haft lotterier de senaste åren och kommer även i år att ha ett lotteri där första pris är en motorbåt med snurra värd c:a 27.000. Det kommer även att bli ett andra resp tredje pris. Lotterna i år kommer att kosta 50:- och det finns sammanlagt 1.000 lotter.
Ni kan även stödja Föreningen och m/s Drottning Sophia genom att bli andelsägare. Både företag och privata kan göra detta.